4/04/2015

Wielkanoc. Easter TIME


Cześć, obecnie przeżywamy czas refleksji i oczekiwania na zmartwychwstanie. Jest to czas wyciszenia i zastanowienia nad tym co tak na prawdę w życiu jest najważniejsze. Już jutro Wielkanoc, u każdego w kuchni zapewne można poczuć zapach przygotowywanych potraw na śniadanie wielkanocne oraz rodzinny obiad. Wielkanoc w kuchni kojarzy się z Mazurkiem, Murzynkiem, Makowcem, Barankiem.. pisanki oraz cały wystrój stołu wielkanocnego dodaje całości pięknego wyglądu oraz takiej radosnej, świątecznej atmosfery.

Dzisiaj chciałam podzielić się w Wami czasem przedświątecznym, który panuje obecnie w moim domu oraz dwoma sprawdzonymi świątecznymi przepisami.



MURZYN WIELKANOCNY Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ( własny, domowy przepis ) 

SKŁADNIKI

0,5kg mąki
 1 łyżeczka soli
 5dag świeżych drożdży
 szklanka mleka
 połowa kostki margaryny
 1 jajko + dodatkowo jedno żółtko
 białko z jednego jajka do posmarowania przed pieczeniem ciasta

 biała kiełbasa


WYKONANIE:

Na początek podgrzewamy mleko (ale tak aby nie było za gorące, żeby nie sparzyć drożdży). Do lekko podgrzanego mleka wrzucamy drożdże, dodajemy płaską łyżeczkę cukru i odstawiamy całość do wyrośnięcia. Kiedy już drożdże nam wyrosną, do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, gotowe drożdże, jajko + jedno dodatkowe żółtko. Wyrabiamy całość do połączenia wszystkich składników. Kiedy będzie już wyrobione, dolewamy roztopioną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około 30min.

Ciasto dzielimy na małe części, rozwałkowujemy i zawijamy w nie kiełbasę. Na koniec gotowe ciasto przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować białkiem i posypać ziołami prowansalskimi.

Czas pieczenia to około: 30 min w temperaturze 160 stopni.





MAKOWIEC

SKŁADNIKI

 0,5kg mąki
5dag świeżych drożdży
szklanka mleka
połowa kostki margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko + dodatkowo jedno żółtko
białko z jednego jajka do posmarowania przed pieczeniem ciasta

mak 850g (można kupić gotowy w puszce)



WYKONANIE:

Ciasto zarabiamy jak w powyższym przepisie na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu ciasta, ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część z osobna rozwałkowujemy, do środka dajemy makowe nadzienie i zawijamy. Zwinięte ciasto możemy posmarować białkiem.

Przygotowanie maku: całość doprawiamy według uznania. Ja zazwyczaj dodaję rodzynki, orzechy, migdały, olejek migdałowy oraz trochę cukru. 






~Karolina~




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz