Dzisiaj chciałam podzielić się w Wami czasem przedświątecznym, który panuje obecnie w moim domu oraz dwoma sprawdzonymi świątecznymi przepisami.
MURZYN WIELKANOCNY Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ( własny, domowy przepis )
SKŁADNIKI
0,5kg mąki
1 łyżeczka soli
5dag świeżych drożdży
szklanka mleka
połowa kostki margaryny
1 jajko + dodatkowo jedno żółtko
białko z jednego jajka do posmarowania przed pieczeniem ciasta
biała kiełbasa
WYKONANIE:
Na początek podgrzewamy mleko (ale tak aby nie było za gorące, żeby nie sparzyć drożdży). Do lekko podgrzanego mleka wrzucamy drożdże, dodajemy płaską łyżeczkę cukru i odstawiamy całość do wyrośnięcia. Kiedy już drożdże nam wyrosną, do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, gotowe drożdże, jajko + jedno dodatkowe żółtko. Wyrabiamy całość do połączenia wszystkich składników. Kiedy będzie już wyrobione, dolewamy roztopioną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około 30min.
Ciasto dzielimy na małe części, rozwałkowujemy i zawijamy w nie kiełbasę. Na koniec gotowe ciasto przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować białkiem i posypać ziołami prowansalskimi.
Czas pieczenia to około: 30 min w temperaturze 160 stopni.
MAKOWIEC
SKŁADNIKI
0,5kg mąki
5dag świeżych drożdży
szklanka mleka
połowa kostki margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko + dodatkowo jedno żółtko
białko z jednego jajka do posmarowania przed pieczeniem ciasta
mak 850g (można kupić gotowy w puszce)
WYKONANIE:
Ciasto zarabiamy jak w powyższym przepisie na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu ciasta, ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część z osobna rozwałkowujemy, do środka dajemy makowe nadzienie i zawijamy. Zwinięte ciasto możemy posmarować białkiem.
Przygotowanie maku: całość doprawiamy według uznania. Ja zazwyczaj dodaję rodzynki, orzechy, migdały, olejek migdałowy oraz trochę cukru.
~Karolina~
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza